Drukuj

ZNACZENIE WODY W PRODUKCJI TRZODY CHLEWNEJ

Woda to jak wiemy podstawowy składnik organizmu, bez niej nie ma życia. Przyjmuje się, że stanowi ona 50-80% masy organizmu świni. Pełni ona wiele funkcji

- uczestniczy w procesach trawienia i wchłaniania

- bierze udział w regulacji ciepłoty ciała

- utrzymuje równowagę elektrolitów

-pomaga w usuwaniu szkodliwych substancji z organizmu

Ilość pobranej przez świnię wody zależy od wielu czynników tj. temperatura i wilgotność powietrza, forma i ilość pobranej paszy, stan zdrowotny, rodzaj poideł oraz sposób utrzymania zwierząt.

„ Liczne badania dowiodły, że im lepszy jest dostęp do wody, tym świnie wykazują większe pobranie paszy, a co się z tym łączy szybszy wzrost”.

Nietolerancja

     Trzodę chlewną cechuje mała tolerancja na brak wody do picia, dlatego u tego gatunku często występują zaburzenia w gospodarce wodnej. Ubytek 20% wody prowadzi do śmierci zwierzęcia.

     Niedobór wody jest szczególnie groźny w przypadku loch. W końcowej fazie ciąży niedobór wody sprzyja wystąpieniom zaparć, a u loch w fazie laktacji niedobór wody połączony z niedostatecznym pobraniem paszy ogranicza produkcję mleka. A wiadomo jak to wpływa na tempo wzrostu i kondycję zdrowotną prosiąt. Przy braku wody, w celu zaspokojenia pragnienia, zwierzęta mogą pić gnojówkę lub ssać ściółkę, co stwarza zagrożenie dla ich zdrowia.

Więcej tłuszczu, mniej wody

       Tłuszcz (inny komponent paszy), zmniejsza pobieranie wody. Ilość pobieranej przez zwierzę wody zależy od formy w jakiej podawana jest pasza ( granulowana sprawia, że ilość wypijanej wody jest nawet o 30% mniejsza niż paszy sypkiej).

Jakość wody w chlewni

     Powinna ona spełniać normy dla wody pitnej przeznaczonej dla ludzi. Zwierzęta nie mogą pić wody, która długo zalegała w instalacji wodociągowej. W przypadku wody pochodzącej ze studni ( zawiera duże ilości soli, wapnia i magnezu)- powodujące osadzanie się kamienia- należy systematycznie przepłukiwać instalację kwasami organicznymi.

      Jeśli mamy wątpliwości co do jakości wykorzystywanej przez nas wody, warto poddać ją analizie, np. W Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej. 

belka email-930x111

lodz2012 lomza2011  poznan2010  poznan2 

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.

Akceptuję cookies z tej strony.

EU Cookie Directive Module Information