Drukuj

Wzrost exportu polskiej wieprzowiny


      W 2017roku produkcja w prognozie wzrośnie o 4% do 1,96 mln ton, w wyniku czego spodziewany jest wzrost exportu wieprzowiny do nowego rekordu. Długoterminowy rozwój produkcji mógł być pewny ale zarówno import, jak i export mięsa wieprzowego wzrósł o 9% rocznie od 2007roku.
       Wielka Brytania jest największym rynkiem exportowym dla Polski w 2016r. W transporcie wyniosła 82000 ton wagi produktu ( z wyłączeniem podrobów) a jednocześnie Polska stała się znaczącym rynkiem dla brytyjskich eksporterów i handlu w 2016r. w ilości 28000 ton.
Drugie kluczowe rynki exportowe dla Polski to Niemcy i Włochy, a ta wymiana handlowa również wzrosła gwałtownie od 2007r.
Sektor trzody chlewnej w Polsce znalazł się w dobrej pozycji w 2017r. Pomimo rosnących cen dostaw krajowych nadal rośnie z powodu niedoboru na innych rynkach UE, przyczyniając się do dobrego eksportu.
Polska stała się kluczowym graczem na rynku mięsa wieprzowego w UE i jego rozwój wpływa na ogólny rynek mięsa wieprzowego w UE.

 

Źródło: The Pig Site News Desk

belka email-930x111

lodz2012 lomza2011  poznan2010  poznan2 

Dane Teleadresowe

PH KONRAD

18-400 Łomża, ul. Poligonowa 28c
tel. (86) 215 11 15
fax. (86) 216 93 92

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

Mapka Dojazdu

mapa

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.

Akceptuję cookies z tej strony.

EU Cookie Directive Module Information