Drukuj

Wzrost exportu polskiej wieprzowiny


      W 2017roku produkcja w prognozie wzrośnie o 4% do 1,96 mln ton, w wyniku czego spodziewany jest wzrost exportu wieprzowiny do nowego rekordu. Długoterminowy rozwój produkcji mógł być pewny ale zarówno import, jak i export mięsa wieprzowego wzrósł o 9% rocznie od 2007roku.
       Wielka Brytania jest największym rynkiem exportowym dla Polski w 2016r. W transporcie wyniosła 82000 ton wagi produktu ( z wyłączeniem podrobów) a jednocześnie Polska stała się znaczącym rynkiem dla brytyjskich eksporterów i handlu w 2016r. w ilości 28000 ton.
Drugie kluczowe rynki exportowe dla Polski to Niemcy i Włochy, a ta wymiana handlowa również wzrosła gwałtownie od 2007r.
Sektor trzody chlewnej w Polsce znalazł się w dobrej pozycji w 2017r. Pomimo rosnących cen dostaw krajowych nadal rośnie z powodu niedoboru na innych rynkach UE, przyczyniając się do dobrego eksportu.
Polska stała się kluczowym graczem na rynku mięsa wieprzowego w UE i jego rozwój wpływa na ogólny rynek mięsa wieprzowego w UE.

 

Źródło: The Pig Site News Desk

belka email-930x111

lodz2012 lomza2011  poznan2010  poznan2 

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.

Akceptuję cookies z tej strony.

EU Cookie Directive Module Information