Drukuj

Zabezpiecz swoją chlewnię przed ASF


Jest mała możliwość, by wirus ASF rozprzestrzeniał się samoistnie. Najczęściej to człowiek przez brak ostrożności wprowadza jednostkę chorobową do chlewni. Wystarczy jednak przestrzegać kilku zasad biobezpieczeństwa, które uchronią świnie przed zachorowaniem.

Najistotniejsze jest zminimalizowanie kontaktu pomiędzy dzikami i warchlakami przez szczelne ogrodzenie chlewni i całego gospodarstwa.Rodzaj takiego ogrodzenia należy odpowiednio dobrać do poziomu zagrożenia zachorowaniem. Gdy ryzyko jest mniejsze, wystarczy jedynie siatka druciana. Gdy natomiast gospodarstwo znajduje się w pobliżu ogniska ASF warto zastosować skuteczniejsze rozwiązania, jak np. podwójne ogrodzenia.


Dokładne dezynfekowanie obuwia również ma ogromne znaczenie. Maty z gąbki szybko wysychają, przez co nie gwarantują odpowiedniego odkażenia. Skuteczniejszym rozwiązaniem w tym wypadku jest mycie obuwia w pojemnikach z płynem dezynfekującym. Obuwie należy dezynfekować przed wejście do każdego z budynków. Najskuteczniejsze w przypadku wirusa ASF środki odkażające powinny posiadać w swoim składzie podchloryn sodu, aldehyd glutarowy, środki zasadowe oraz rozpuszczalnik lipidowych. Według zaleceń profilaktyki należy przygotować jednoprocentowy roztwor: 1 kg środka dezynfekującego na 100 litrów letniej wody. W przypadku wystąpienia ogniska choroby stężenie warto zwiększyć do 2%.

Ogranicz zagrożenie z zewnątrz. Szczególne zagrożenie pojawia się za sprawą samochodów transportujących świnie do rzeźni. Warto zadbać o to, by załadunek odbywał się poza ogrodzeniem, dzięki czemu unikniemy wjazdu potencjalnie zakażonych aut na teren gospodarstwa. Jeżeli jednak wjazd samochodu blisko chlewni jest konieczny, w takim wypadku należy przygotować na wjeździe do gospodarstwa matę dezynfekcyjną bądź nieckę wypełnioną roztworem odkażającym. Właściciel chlewni powinien w szczególności zadbać o to, by osoby wchodzące do chlewni zmieniały obuwie i ubranie. Ma to zminimalizować możliwość wprowadzenia jednostki chorobowej do stada. Warto też pamiętać, by osoby te nie wnosiły żywności pochodzenia zwierzęcego do chronionej strefy gospodarstwa.

Czysta i wolna od bakterii chlewnia to gwarancja ochrony przed ASF. Należy zatem zadbać, by po każdym wyprowadzeniu zwierząt chlewnia była dokładnie umyta i zdezynfekowana. Trzeba tu pamiętać zarówno o budynku, jak również o urządzeniach znajdujących się w chlewni, gdyż należy usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Warto też regularnie przeprowadzać deratyzację i uszczelnić budynki w gospodarstwie, aby nie przedostawały się do nich gryzonie.

belka email-930x111

lodz2012 lomza2011  poznan2010  poznan2 

Dane Teleadresowe

PH KONRAD

18-400 Łomża, ul. Poligonowa 28c
tel. (86) 215 11 15
fax. (86) 216 93 92

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

Mapka Dojazdu

mapa

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.

Akceptuję cookies z tej strony.

EU Cookie Directive Module Information