Drukuj

Grupy producenckie- rozwiązanie na trudne czasy

       Tworzenie grup producentów trzody chlewnej, to jeden ze sposobów na przetrwanie dla gospodarstw zajmujących się hodowlą tuczników. Sektor produkcji żywca wieprzowego wciąż charakteryzuje się bardzo dużym rozdrobnieniem. Lekarstwem na to rozdrobnienie, pozwalającym rolnikom sprzedawać korzystniej i produkować taniej miały być grupy producentów rolnych. Duża skala produkcji i regularna odstawa dużych, wyrównanych wagowo partii tuczników pozwala rolnikowi na negocjację korzystniejszych cen.
       Z mocy ustawy w skład grupy producenckiej musi wejść przynajmniej pięciu członków. W praktyce jednak grupy bywają liczniejsze. Dla przykładu przeciętna grupa producentów trzody chlewnej w Wielkopolsce liczy około 15 członków. Statystycznie nieco większe są grupy producentów mleka (około 18 osób), mniejsze zaś zrzeszające rolników produkujących buraki cukrowe (średnio 6 członków) czy kurczaki (niewiele ponad ustawowe minimum).
       Grupy producenckie stwarzają dla rolników wiele korzyści. Przede wszystkim możliwość negocjacji cen. Grupa kilku – kilkunastu podmiotów ma szansę na wywalczenie dużo korzystniejszych warunków cenowych niż pojedynczy rolnik. Od zakupu warchlaków poprzez dogodniejsze warunki zakupu pasz, jak również środków ochrony roślin czy nawozów. Pozwala to na obniżenie rzeczywistych kosztów produkcji tuczników. Łatwiej również przetrwać wszelkie zawirowania na rynku.
       Producenci rolni zrzeszeni w grupy mogą także liczyć na unijną pomoc. W bieżącej perspektywie finansowej 2014-2020 zasady jej przyznawania są nieco inne niż w latach poprzednich. Tym niemniej i tak może okazać się ona cennym wsparciem. Jednak celem powstania grup z pewnością nie powinno być pozyskanie funduszy zewnętrznych. To raczej dodatek, poprawiający konkurencyjność podmiotów na rynku.
      Niestety, problemem w powstawaniu kolejnych grup producenckich jest negatywne nastawienie samych rolników. Wielu z nich do tematu konsolidacji gospodarstw podchodzi nieufnie i za wszelką cenę pragną produkować samodzielnie, nie widząc przy tym korzyści, jakie daje im zrzeszenie się z innymi producentami. Trzeba czasu, by hodowcy przekonali się, że dla mniejszych gospodarzy to realna szansa. Powstawanie grup wymuszają w pewnym sensie odbiorcy produkcji rolnej: od zbóż, trzody chlewnej i bydła począwszy, na owocach i warzywach skończywszy. Odbiorcy oczekują dużych partii towaru o wyrównanej jakości. Pojedyncze średniej wielkości gospodarstwo nie jest w stanie ich zapewnić. Grupa, produkując wspólnie, ma takie możliwości. Od razu zyskuje też inną pozycję negocjacyjną. Do tego może skorzystać ze wsparcia finansowego.
        Reasumując,  przedsięwzięcie może się udać tylko wtedy, jeśli rolnicy będą razem produkować . Działanie grupy producenckiej stwarza możliwość produkowania pod realny popyt, nie zaś, jak to wciąż często bywa, szukanie nabywcy na to, co już zostało wyprodukowane. Działanie w grupie producentów rolnych w sektorze żywca wieprzowego pozwala obniżyć koszty produkcji, a także zdobywać nowych odbiorców. Unijne wsparcie to tylko dodatek ułatwiający start w rynkową rzeczywistość.

belka email-930x111

lodz2012 lomza2011  poznan2010  poznan2 

Dane Teleadresowe

PH KONRAD

18-400 Łomża, ul. Poligonowa 28c
tel. (86) 215 11 15
fax. (86) 216 93 92

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

Mapka Dojazdu

mapa

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.

Akceptuję cookies z tej strony.

EU Cookie Directive Module Information