Drukuj

Mykoplazma- jak się przed nią uchronić?

       Mykoplazmę charakteryzuje duża zachorowalność, mimo to wskaźnik śmiertelności jest stosunkowo niski. Choroba skutkuje zmniejszeniem średnich przyrostów dziennych, większym zużyciem paszy (nawet o 20%), może również wystąpić zróżnicowanie wśród osobników nawet w granicach 30-100 kg, pociągając tym samym za sobą straty ekonomiczne. Wielu hodowców zadaje sobie pytanie jak rozpoznać chorobę.
       Pierwszym objawem - pojawiającym się po okresie inkubacji (od 10 dni do kilku tygodni) - jest z reguły kaszel, początkowo suchy, potem wilgotny. Pojawia się on niekiedy już u 2-3- tygodniowych prosiąt, ale częściej występuje u warchlaków i tuczników. W stadzie jest on słyszalny głównie rano, w czasie karmienia świń lub po przepędzeniu zwierząt. Objawów duszności w tym okresie brak, u kaszlących świń zaznacza się natomiast wyraźnie stopniowa utrata kondycji. Mimo przyjmowania pokarmu zwierzęta wolniej rosną, ich skóra traci połysk, staje się szarobiała, a szczecina ulega nastroszeniu. W miarę rozwijania się zapalenia płuc kaszel staje się częstszy i napadowy. Świnie kaszlą dłuższy czas, aż do odzyskania drożności oskrzeli i oskrzelików, stojąc z rozstawionymi przednimi kończynami. Zauważa się wówczas duszność wdechowo - wydechowa, wyciek z nosa oraz zapalenie spojówek.
       Z pewnością wielu doświadczonych hodowców widząc te objawy w swoim stadzie będzie wiedziało jaka to choroba, warto jednak przy zamówieniach warchlaka poradzić się naszych doradców i zapytać o warchlaki ze szczepieniami. Koszt warchlaka jest niewiele droższy, ale zapewne przyniesie wymierne korzyści w postaci większych przyrostów oraz mniejszego zużycia paszy. Szczepienia przeciwko mykoplazmozie można rozpocząć u prosiąt po skończonym 1 tygodniu i powtórzyć po 2-3 tygodniach lub zastosować szczepionki jednokrotnego użycia po wcześniejszym uzgodnieniu z lekarzem weterynarii.
      W krajach UE w 90% stad stosuje się szczepienia. Należy pamiętać, że czynnikiem sprzyjającym wystąpieniu tej choroby są warunki środowiskowe w chlewniach, dlatego należy zadbać o ich poprawę. Przy złych warunkach bytowych zwierząt zastosowanie profilaktyki może dać efekt odwrotny - pogorszenie stanu zdrowia.
      Podsumowując, zakażenia MPS są w dalszym ciągu istotnym problemem w hodowli świń na całym świecie, a wysoka częstość występowania choroby wywoływanej przez ten patogen jest nadal notowana w większości obszarów produkcji trzody chlewnej. Jednak, w danym momencie eliminacja MPS jest realna do osiągnięcia na wszystkich poziomach produkcji trzody chlewnej. Zachęcamy jednak do kupowania warchlaków ze znanych źródeł oraz do kontaktu z naszymi doradcami.       

belka email-930x111

lodz2012 lomza2011  poznan2010  poznan2 

Dane Teleadresowe

PH KONRAD

18-400 Łomża, ul. Poligonowa 28c
tel. (86) 215 11 15
fax. (86) 216 93 92

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

Mapka Dojazdu

mapa

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.

Akceptuję cookies z tej strony.

EU Cookie Directive Module Information