Drukuj

Dostawianie warchlaków do stada- zalecenia

        Optymalne wykorzystanie wszystkich miejsc tuczowych w gospodarstwie może zmniejszyć koszty jednostkowe produkcji tuczników. Hodowcy starają się zapewnić optymalną obsadę chlewni, co czasami jest utrudnione w gospodarstwach bazujących na prosiętach uzyskanych od własnych loch. Alternatywą dla tych rolników może być zakup warchlaka importowanego. Gospodarstwa specjalizujące się w chowie świń w Polsce często dzielone są na dwie grupy:

  • produkujące tucznika w cyklu zamkniętym,
  • produkujące tucznika w cyklu otwartym.        

     Istnieje trzecia grupa łącząca obie te cechy. Gospodarstwa działające w cyklu zamkniętym kupują również warchlaka z zewnątrz. Główną przyczyną tej sytuacji jest mniejsza od planowanej ilość prosiąt uzyskanych od loch. Nie każde gospodarstwo ma też możliwość zwiększenia ilości posiadanych matek, aby uzyskać pełną obsadę tuczarni. Hodowcy produkujący tuczniki w cyklu zamkniętym często inwestują w nowe obiekty, które docelowo mają być zasiedlane warchlakiem z zewnątrz. W wielu gospodarstwach są  inne niewykorzystane budynki, które przy stosunkowo niedużych nakładach finansowych można zaadoptować do tuczu świń. Alternatywą w takich przypadkach jest zakup warchlaka z importu.
     U większości warchlaków z Danii możemy sprawdzić status stada, z którego pochodzą. W przypadku zakupu prosiąt z pozostałych krajów nie mamy takiej możliwości. Dania  posiada system SPF, dzięki któremu po numerze kolczyka możemy uzyskać podstawowe informacje o zdrowotności prosiąt. Daje nam to możliwość dostosowania stanu zdrowia kupowanych prosiąt do warunków epizootycznych panujących w gospodarstwie. Przy doborze warchlaka importowanego bardzo ważna jest współpraca, z lekarzem wet. , który sprawuję opiekę weterynaryjną nad gospodarstwem. Przy dostawieniach warchlaków importowanych do świń utrzymywanych w cyklu zamkniętym lek. Wet. Dariusz Palonka radzi zwrócić szczególną uwagę na:

  • status zdrowotny sprowadzanych prosiąt
  • status zdrowotny swojego stada
  • zagwarantowanie odpowiedniego pomieszczenia, z odpowiednią ilością poideł, karmideł oraz odpowiednią wentylacją
  • status PRRS i APP swego stada i prosiąt sprowadzanych- są to jednostki chorobowe które mogą spowodować spore straty
  • dopasowanie profilaktyki i leczenia do warunków panujących w danym obiekcie. Należy podchodzić do tego indywidualnie na podstawie statusu zdrowotnego swego stada i statusu kupowanych prosiąt

       Zasiedlenie pustych miejsc tuczowych w gospodarstwie redukuje koszty stałe, co pozwala  zwiększyć zyski hodowcy. Dostawienia warchlaków z zewnątrz do świń utrzymywanych w cyku zamkniętym trzeba jednak robić z rozwagą i jak już wspomnieliśmy pod okiem prowadzącego lekarza weterynarii. Daje to szansę na pomyślny tucz zarówno swoich jak i zakupionych warchlaków.

IMG 33921

belka email-930x111

lodz2012 lomza2011  poznan2010  poznan2 

Dane Teleadresowe

PH KONRAD

18-400 Łomża, ul. Poligonowa 28c
tel. (86) 215 11 15
fax. (86) 216 93 92

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

Mapka Dojazdu

mapa

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.

Akceptuję cookies z tej strony.

EU Cookie Directive Module Information