Drukuj

Hodowla tuczników- zajęcie dla pasjonatów

Gospodarstwo Pana Jerzego znajduje się w Mokrsku Dolnym niedaleko Jędrzejowa, a więc w miejscu gdzie hodowla świń od zawsze stanowiła jedno z głównych sposobów na życie tamtejszych rolników.

K: Od kiedy zaczęła się współpraca z PH KONRAD?

JG: Współpracę rozpocząłem z firmą około dwóch lat temu, gdy dobudowałem pomieszczenie na rusztach, od tego czasu wstawiam jednorazowo 250szt., i jak dotąd nie mogę narzekać na współpracę.

K: Czy od tamtej pory jest ciągłość współpracy?

JG: Od tamtej pory współpracuje tylko z PH KONRAD, nie zamierzam się wiązać z inną firmą, uważam że firma podchodzi do mnie poważnie i ja również w ten sposób do tego podchodzę. Współpracę z KONRADEM cenię sobie ponieważ, jeśli proszę o towar wyrównany, jednolity w wadzę 30kg to taki przyjeżdża, oraz jest zachowana zdrowotność na odpowiednio wysokim poziomie.

K: Na co zwraca Pan uwagę przy zamówieniu warchlaka?

JG: Na pewno biorę przede wszystkim pod uwagę status zdrowotny, ponieważ jeśli towar jest zdrowy to można liczyć na odpowiednio wysokie przyrosty.

K: A cena czasami nie przeraża?

JG: Jeżeli chodzi o cenę, to wszystko zależy, czasem popyt na świnie jest tak duży, że cena wydaje się być zawrotna, wtedy ewentualnie gospodarstwo ogranicza ilość zakupionych warchlaków, aby przetrwać ten ciężki cenowo okres.

K: Czy zawsze preferował Pan duńską hodowlę?

JG: Jeżeli chodzi o zdrowotność warchlaków, to uważam że genetyka duńska jest czołowa na świecie, nigdy nie brałem świń holenderskich, dla przykładu posiadam również swoje maciory oraz tuczniki które mają dobrą mięsność oraz wybojowość natomiast tempo wzrostu jest wolniejsze niż u duńskich warchlaków.

K: Na ile sztuk przygotowana jest chlewnia?

JG: W tym momencie chlewnia jest przygotowana na 500szt., gdzie 250 tuczę w cyklu otwartym, a druga część chlewni to cykl zamknięty.

K: Czy wynik tuczu jest w miarę przewidywalny?

JG: Wynik jest uzależniony od kilku kryteriów, jeżeli jest odpowiednie żywienie, zachowane są dobre warunki, oraz zdrowotność to wtedy końcowy wynik można przewidzieć, natomiast jeśli jedno z tych kryteriów jest niedopilnowane to na takim większym zagęszczeniu wynik ulega spadkowi, a co za tym idzie opłacalność i efekt końcowy jest niezadowalający.

K: Czy pamięta Pan rekordową sprzedaż swoich tuczników?

JG: Jak do tej pory w moim życiu najdrożej sprzedałem tuczniki za 6,30zł + VAT, na wagę żywą, gdzie cena zakupionego warchlaka wynosiła około 230zł , stare dobre czasy…

K: Posiada Pan część chlewni na rusztach, a część na ściółce, który sposób Pana zdaniem przynosi więcej korzyści?

JG: Praca przy chlewni na rusztach jest lżejsza i zajmuje mniej godzin, natomiast przy chlewni na ściółce jest na pewno więcej pracy ponieważ jest obowiązek codziennego usuwania obornika, gromadzenia słomy. Plusem tego jest częsta okazja do obserwowania co ze świniami się dzieje. Podsumowując to pytanie pod względem wygody chlewnia na ruszcie jest lepszym rozwiązaniem.

K: Jak ocenia Pan aktualną sytuację na rynku trzody chlewnej?

JG: Sytuacja na rynku jest dramatyczna i dziś rolnik aby przetrwać musi mieć skórę niedźwiedzia, ale również jeśli ma taką możliwość to prowadzić chów za swoje pieniądze, niektórzy biorą zbyt wiele zobowiązań na siebie i później jest problem aby z tego wybrnąć.

K: A złożył Pan już wniosek dotyczący dofinansowania do sprzedaży tucznika w ostatnim kwartale poprzedniego roku i czy wie Pan już na ile można liczyć?

JG: Wniosek już został przeze mnie wypełniony i jest przygotowany do złożenia, a co do wysokości dopłat to wszystko będzie zależało od ilości sprzedanych tuczników oraz złożonych wniosków, prawdopodobnie na cykl zamknięty będzie to 42zł a na otwarty połowa tej kwoty.

K: Jaki rodzaj paszy stosuje Pan w hodowli?

JG: W zasadzie żywię własnym zbożem, niedużą ilość muszę dokupić, z dodatkiem soi i grochu, używam premiksów.

K: Czy to rozwiązanie jest bardziej opłacalne?

JG: Uważam że żywienie swoim zbożem jest bardziej opłacalne, poza tym moja mieszanka do kupnej się nie równa.

K: Ma Pan na myśli, że własna zrobiona pasza jest bardziej wartościowa?

JG: Jeżeli pasza jest dobrze zrobiona to na pewno jest bardziej wartościowa.

K: A co w takim razie znaczy „dobrze zrobiona pasza”?

JG: Musi być dobrze skomponowana poprzez dodanie odpowiednich składników jak np. oleje które dają energię, białko odpowiednio strawne, wbrew pozorom nie jest to łatwa sprawa. Przykładowo podczas tuczu duńskich warchlaków, stosuje trzy rodzaje paszy.

K: Czy zamierza Pan w przyszłości rozbudowywać chlewnię?

JG: Rozbudowa chlewni jest kusząca i mam na to odpowiednie warunki, ale nie idzie za tym opłacalność, a na dzień dzisiejszy widoków nie ma i wstrzymuje się z podjęciem decyzji o dalszych inwestycjach. Nie wykluczam jednak w przyszłości powiększenia produkcji ale jest to uzależnione od poprawy sytuacji na rynku trzody.

K: Czy prowadząc hodowlę świń można spać spokojnie?

JG: Niejedna noc w moim życiu była już nieprzespana, ostatnio miałem sytuację, gdy tuczniki przed samą sprzedażą zaczęły dychać i gorączkować, leków już nie mogłem podawać więc żegnałem się przed każdym wejściem na chlewnię, czy nie będę musiał jakiegoś wyciągać.

K: Ale po ciężkim trudzie, zdarzają się dni pełne satysfakcji i odpoczynku?

JG: Z dotychczasowych wyników mojej pracy odczuwam satysfakcję i mam się czym poszczycić, natomiast czasy dają coraz mniej zadowolenia, zwłaszcza finansowego i uważam, że sytuacja tworzy z rolnika niewolnika, który ma napędzać gospodarkę. Poza tym w moim przypadku gdzie posiadam cykl zamknięty i otwarty, trudno jest mówić o dłuższym urlopie, chyba że za karę (śmiech). Nie mógłbym leżeć spokojnie na plaży nie wiedząc czy wszystko na gospodarstwie jest w porządku. Byłem na wycieczce w Danii przez pięć dni i to jest maksymalny czas wypoczynku na jaki mogę sobie pozwolić.

K: Wobec tego nie zabieram więcej czasu, bardzo dziękuję za rozmowę, życzę sobie oraz Panu dalszej owocnej współpracy z PH KONRAD.

belka email-930x111

lodz2012 lomza2011  poznan2010  poznan2 

Dane Teleadresowe

PH KONRAD

18-400 Łomża, ul. Poligonowa 28c
tel. (86) 215 11 15
fax. (86) 216 93 92

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

Mapka Dojazdu

mapa

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.

Akceptuję cookies z tej strony.

EU Cookie Directive Module Information