Drukuj

Praca w chlewni, a zdrowie Hodowcy

Intensywna produkcja zwierzęca, głównie ze względu na swoją specyfikę może być szkodliwa dla zdrowia człowieka, głównie przez koncentrację dużej liczy zwierząt na relatywnie niewielkich przestrzeniach inwentarskich oraz dużą ilość produkowanych gazów i innych czynników również niebezpiecznych dla człowieka.

Do najistotniejszych czynników szkodliwych należą bioaerozole (głównie płyn organiczny, drobnoustroje, endoksyny i glutany) oraz gazy drażniące, tj. amoniak i siarkowodór. Najbardziej istotnym spośród ponad 200 różnych substancji produkowanych w procesie produkcji zwierzęcej jest amoniak, który jest produktem rozkładu aminokwasów, amidów mocznika i kwasu moczowego. Szacuje się, że z ferm hodowlanych pochodzi ok. 42 proc. światowej produkcji tego gazu. Głównym bodźcem wpływającym na produkcję amoniaku jest zawartość białka w paszy, temperatura oraz zaleganie odchodów. Dlatego właśnie w systemach ściółowych stężenie tego gazu jest wyższe aniżeli rusztowych. Amoniak może być niebezpieczny szczególnie ze względu na swoje właściwości drażniące - głównie w obrębie śluzówki nosa, oczu oraz dróg oddechowych.

Innym gazem drażniącym uwalnianym podczas produkcji zwierząt jest siarkowodór. Powstaje on w wyniku rozkładu przez bakterie białek zawierających aminokwasy siarkowe w odchodach. Siarkowodór jest ciężkim gazem, dlatego gromadzi się w szczególności na dnie kanałów spływowych i jest szczególnie niebezpieczny w pracach związanych z czyszczeniem systemów odprowadzających nieczystości.

Dodatkowo w chlewniach powstają drobnoustroje, pył organiczny i endotoksyny bakteryjne. Najczęstszymi skutkami pracy w środowisku związanym z pyłami organicznymi są: alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych, astma oskrzelowa i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa. Dodatkowo niebezpieczeństwo w środowisku żywego inwentarza mogą stanowić drobnoustroje, które charakteryzują się właściwościami alergizującymi oraz toksycznymi. Z kolei, endodoksyny bakteryjne zawarte w atmosferze w chlewni mogą powodować zaburzenia działania płuc, skurcze oskrzeli oraz układu immunologicznego, spadek wydolności płuc oraz bóle mięśniowe czy gorączkę.

Chów trzody chlewnej jest również źródłem emisji glukanów, które ze względu na swoje relatywnie wysokie poziomy stanowią bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia pracowników oraz uciążliwość zapachową podczas wykonywania czynności związanych obsługą zwierząt. Odory emitowane z ferm trzody chlewnej stanowią ponadto istotny problem dla osób zamieszkujących w ich bezpośrednim sąsiedztwie.

Reasumując, pracownicy zatrudnieni przy produkcji i hodowli trzody chlewnej narażeni są podczas czynności związanych z obsługą zwierząt na wysokie stężenia bioaerozoli  oraz gazów drażniących. Efektem zdrowotnym wynikającym z ekspozycji zawodowej na wymienione wyżej czynniki jest m.in. obniżenie parametrów czynnościowych układu oddechowego. Ze względu na ochronę zdrowia i bezpieczeństwo zatrudnionych ważne jest prowadzenie badań mających na celu kompleksową ocenę narażenia na czynniki szkodliwe występujące w pomieszczeniach inwentarskich oraz wskazanie zależności między stopniem zanieczyszczenia środowiska pracy a skutkami zdrowotnymi u pracowników narażonych. W związku z powyższym zaleca się zadbać o odpowiednią wymianę powietrza w chlewni w celu zabezpieczenia osób pracujących w chlewni.

belka email-930x111

lodz2012 lomza2011  poznan2010  poznan2 

Dane Teleadresowe

PH KONRAD

18-400 Łomża, ul. Poligonowa 28c
tel. (86) 215 11 15
fax. (86) 216 93 92

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

Mapka Dojazdu

mapa

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.

Akceptuję cookies z tej strony.

EU Cookie Directive Module Information