Drukuj

FERMY BAGATELIZUJĄ CHOROBĘ

- Różnice wagi występujące między osobnikami, które zostały poddane metafilaktyce (leczenie przed wystąpieniem objawów), a tymi, u których wystąpiła kokcydioza, wynoszą średnio 1,4kg na prosię w 28. Dniu życia oraz 5,6kg po zakończeniu tuczu – mówi Anna Małecka, koordynator kampanii.

Według szacunków ekspertów, problem kokcydiozy dotyczy aż 75% dużych ferm w Polsce.

- Straty ekonomiczne w skali kraju są ogromne – mówi Anna Małecka.

Kluczem do rozwiązania problemów ma być profilaktyka. Tymczasem z badań opinii hodowców wynika, że bagatelizują oni chorobę. Aż 73% hodowców uważa, że skutki kokcydiozy są porównywalne do innych chorób, a 47%, że stanowi niewielkie zagrożenie.

Według Tadeusza Blicharskiego , dyrektora biura związku Polsus, profilaktyka jest stosowana głownie na fermach należących do dużych firm mięsnych. Kampania ma jednak zmotywować do jej prowadzenia rzeszę mniejszych producentów – z zyskiem dla nich samych i całej branży.


Źródło: Puls Biznesu

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.

Akceptuję cookies z tej strony.

EU Cookie Directive Module Information